Mravlje on a Log

Flickr / B Tal

Neverjetna v 13 ameriških otrocih trpi zaradi alergij na hrano glede na novo študijo, objavljeno v ponedeljek v reviji Pediatrija. Na podlagi raziskave o skoraj 40.000 starših je študija pokazala, da je 8% otrok, mlajših od 18, alergično na vsaj eno hrano, kar predstavlja skoraj 6 milijonov otrok po ZDA in povprečno med 2 in 3 študenti na učilnico.

Številke so bile posebej zaskrbljujoče, saj je študija CDC iz leta 2007 pokazala, da je imelo samo 4% ameriških otrok alergijo na hrano. V novi študiji so bile najpogosteje prijavljene alergije arašidov, ki jim je sledila občutljivost na mleko in lupinarje, več kot 30% otrok z alergijami na hrano pa je imelo težave z več živili.

“Razumevanje, kako pogosto je in kako hudo je, to je pomembno opozoriti,” je dejal dr. Ruchi S. Gupta, glavni avtor študije. Skoraj 40% od 6 milijonov ljudi trpi zaradi hudih alergijskih reakcij, pri čemer so najstniki najbolj nagnjeni k takšnim dogodkom. “Zelo pomembno je, da ljudje razumejo, da je to zelo resnično,” je dejal Gupta.

Torej, glede na težo in obseg problema, obstajajo načini za preprečevanje alergij v otroštvu?

Ameriška akademija za alergijo, astmo in imunologi posreduje naslednje:

 • Če je mogoče, morajo matere dojiti dojenčke v prvih štirih do šestih mesecih, saj materino mleko krepi imunski sistem dojenčkov in verjetno ne bo vzbujalo alergij. Če dojenje ni možna, je treba uporabljati hipoalergične formule v kravjem mleku ali sojini formuli.
 • Po dojenju je treba enkrat naenkrat uvesti trda živila, s poudarkom na živilih, ki vsebujejo samo sestavine, kot so sadje, zelenjava in zrna. Uvajanje živil postopoma omogoča staršem, da določijo, katera živila, če se pojavijo, povzročijo alergične reakcije.
 • Počakajte, da po prvem otrokovem rojstnem dnevu uvedete živila, podobna alergiji, kot so kravje mleko, soja, jajce, ribe, školjke, arašidi in drevesni oreščki, in šele takrat, če otrok ni pokazal znakov prejšnjih alergij na hrano.
 • Medtem ko so nekatere študije poskušale omejiti materino prehrano med nosečnostjo in dojenjem, ta metoda ni bila ugotovljena kot enako učinkovita kot počasi vključevanje živil v otrokovo prehrano.

  Toda tudi če uporabljate te strategije, se lahko še vedno razvijejo alergije na hrano, zato tu so nekaj okusnih poletnih receptov brez najpogostejših otroških alergenov, arašidov, mlečnih izdelkov in lupinarjev.

  Alergija prijazni recepti za poletje

  sliko

  Svinjski odrezki z marelico in paradižnikom

  sliko

  Puding brez riževih riža brez mleka

  sliko

  Ken Burris

  Bean Burgers z začinjenim Guacamolom

  sliko

  5-Spice Turkey & Solata Wraps

  sliko

  Zelenjavni Gazpacho na žaru

  sliko

  Chunky Peach Popsicles