sliko

Predstavitev Michaela Tolanda

Ljubezensko stanje predavatelja Roberta Santibañeza.

STORITVE
4

SESTAVINE

4 fileti z rdečim snapperjem brez kože (ali druge bele ribe)

2 limete, narežemo na polovico

1 žlica soli

2 kilograma zrelega paradižnika (vse vrste, če so zelo rdeče in zrele)

1 velika bela čebula, narežemo na polovico in nato v zelo tanke rezine (približno 3 skodelice)

6 lovorjevih listov

1/2 skodelice sesekljan sveži cilantro

12 svežih sprigov timijan

3 soljeni jalapeños, narejeni in grobo nasekljani ali narezani, plus 3 žlice lignja

12 česna čreda

1/2 skodelice majhne Manzanilla (španske) oljke

2 žlici drobnih (nonpareil) kaperjev

3 žlice oljčnega olja

PRIPRAVA

1. Filete položite v pekač. Stisnite sok iz ene od limes obeh straneh filetov, nad in pod, in sezono vznemirljivo s soljo. Obrnite enkrat ali dvakrat v začimbe. Marinirajte pri sobni temperaturi 30 minut ali pokrijte in ohladite do 4 ure.

2. Peljemo paradižnike bodisi z blanširanjem v vreli vodi ali z uporabo lupine. Odrežite 3/4-palčne rezine.

3. Pečico segrejte na 425 stopinj F. Prebite polovico čebule na dnu 13- s 9-palčno pečjo ali drugo posodo, v kateri se bodo fileti dobro prilegali z malo prekrivanjem.

4. Na čebulo položite nekaj manj kot polovico paradižnikovih rezin. (Če nameravate predstaviti končano posodo za mizo, uporabite manjši končni rezini paradižnika in shranite lepše osrednje rezine za vrh.)

5. Na vrhu paradižnikovih rezin z lovorovimi listi, nato pa razpršite pol-cilantro, timijanske sprig in sesekljano jalapeño nad tem. Začnite z najmanj 1 čajno žličko soljo.

6. Tuck česna klinčki v zelenjavi okoli robov jed. Stisnite sok iz preostalega limeta nad zelenjavo in vrhnite z začinjenimi fileti, enakomerno razmaknjeno, vendar po potrebi malo prekrivajte.

7. Razpršite oljke in kapre nad fileti, nato pa dodajte še eno plast preostale čebule in paradižnika za pokrivanje rib. Raztresite preostali cilantro, timiške sprig in sesekljane jalapeño nad tem. Sezono ponovno spijemo s soljo, nato pa oljčno olje prelijte in sok iz jalapeño kislega okusa.

8. Trdno zaprite z aluminijasto folijo. Casserole lahko pripravite pred in ohladite do 6 ur. Odstranite iz hladilnika 30 minut pred pečenjem.

9. Pečemo pečen kruh 20 minut. Odkrijte in pečite, dokler sokovi, ki jih oddajajo zelenjava, brizgajo in filete temeljito kuhamo 10 do 15 minut.

10. Če želite služiti, očistite zelenjavo, ki pokriva ribe na straneh jedi. Nežno dvignite filete in jih prenesite na servisne plošče. Najverjetneje se bodo malo razbili; to je v redu. Izberi česnovo listje, listi lovorjev in dišave timij in zavržemo. Mash preostale sestavine grobo v sokove z vilicami, da bi naredili krušno omako. Preverite, če je začimba in po potrebi dodajte sol. Spoon omako nad fileti in razpršite nekaj jalapeños nad vsakega, če želite.

Nazaj na kuharico Santibañeza.