Novo leto, novo vas, novi sok očistite. Prav? Napačna. Na začetku novega leta mnogi ljudje gledajo k bolj zdravim možnostim za čiščenje prehranjevalnih navad, vendar pa prihaja do “detox” prehrane izključno sadnih in zelenjavnih sokov ni idealna pot. In imamo znanost, da to dokažemo. Številni dietetiki, zdravniki in znanstveniki so nedavno povedali TIME, da menijo, da detoksični sok očisti še manj učinkovito kot postenje z vodo. Prav tako so odkrili, kaj se točno zgodi vašemu telesu, ko ga postavite v eno od teh precej škodljivih diet. (Spoiler: ne zdi se zdravo.) To so razlogi, da nikoli ne smete nikoli iti na kakšen sok očistiti.

1. Vaša metabolizma se bo upočasnila.

Sistem, ki pretvarja vašo hrano v energijo, resno diha, ko prenehate z gorivom z osnovnimi dnevnimi potrebami (okoli 1.200 kalorij na dan). Seveda, rezanje kalorij lahko privede do izgube telesne mase, vendar lahko presežno rezanje vpliva nasprotno, ker vaše telo gre v “način ohranjanja”. To bo imelo dodaten učinek, da boste počutili šibke, lahkomiselne ali počasne, in celo vam dali glavobole.

sliko
GIPHY

2. Pustili boste samo vodno težo.

Ne bodi navdušena zaradi izgubljenih kilogramov; oni so le začasni. Ko jeste zelo nizko kalorično prehrano, vaše mišice uporabljajo svoje zaloge glikogena, ki zadržuje vodo. Ko se vrnete na običajno prehrano, boste skoraj takoj dobili nazaj glikogen (in vodno težo).

sliko

giphy

3. Vaša koža se izsuši.

Z vsemi izgubami teže vode pride do izgube vlage v koži. Dolgotrajno čiščenje sokov lahko predčasno staraj svojo kožo, saj vam manjkajo esencialne maščobne kisline.

sliko
giphy

4. Vaši lasje in nohti ne bodo rasli.

Vaš čiščenje sokov pomeni, da ne porabite dovolj hranil in vaša prehrana ni uravnotežena. (Očitno.) Ampak tiste manjkajoče beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati pomeni, da vaši lasje, nohti in koža ne bodo tako zdravi. In to je samo prekleto sramota.

sliko
giphy

5. Boste bolj občutljivi na hladne temperature.

Večina ljudi išče vročo hrano, kot so juhe, obara in celo vroči čaj, da bi lahko uravnavali telesno temperaturo, ko se vreme zniža pod zamrzovanjem. Ko je zunaj hladno, kdo želi hladen stisnjen sok nad juho za segrevanje?

sliko
giphy

6. Ne “flush” nobenih “toksinov.”

Želite “Detox”? No, kaj natančno se poskušate znebiti? Večina bolnikov nima pojma, pravi dr. James H. Grendell, šef prehrane v bolnišnici Winthrop v Mineoli, N.Y. In tudi če bi to storili, ne bi potrebovali kala sok in jabolčni kis za to. “Človeško telo je dobro zasnovano za odstranjevanje odpadkov in toksinov, številni organi pa igrajo vlogo,” je povedal New York Times. V bistvu vaše telo to lahko naredi sam. Ni potrebe, da bi se drisko za en teden.