Vsi smo bili tam. Narežite kruh kruha in tam je. Mehko modro mesto plesni, ki se nahajata na površini te bagete, ki ste jo pravkar kupili. Medtem ko se je večina izmed nas naučila, da bi se samo obrezala po kalupu in ješla ostalo, da ne bi izgubljala hrane, je čas, da ustavimo to slabo navado.

“Ne priporočamo rezanja plesni iz kruha, ker gre za mehko hrano,” je za NPR povedala Marianne Gravely, višji tehnični informacijski strokovnjak za Ministrstvo za kmetijstvo Združenih držav Amerike. “Z mehko hrano je zelo enostavno za korenine [plesni], ali za lovke ali karkoli grozljivo besedo, ki jo želite uporabiti, da prodre [globlje v hrano].”

V bistvu korenine plesni spore gredo veliko dlje v kruh, kot vidijo naša očesa.

Bruto, prav?

Glede na Gravely je morda nekaj prostora za vikanje, ko gre za rezan kruh, ki je v vreči. Če lahko poveste, da je en konec dolga hleba čisto na notranji in zunanji strani, je varno obdržati. Ampak, če niste prepričani, samo iztisnite.

“Videl sem, kako se je plesen razširil iz ene rezine na drugo”, je dejal Gravely za NPR. “Prepričan sem, da bi nekateri ljudje resnično želeli pritisniti na situacijo, kruh pa je poceni. Pojdi kupiti še nekaj.”

Kruh ni edina hrana, s katero ne morete samo odrezati plesni bitov in jesti ostale. Jam, mehko sadje in kosilo moramo tudi vrgli, ko je plesen opazen na katerem koli delu.

Kljub temu obstaja nekaj dobrih novic. Trdnejša hrana, kot so salama, korenje in trdi siri, je mogoče rešiti z odrezovanjem vidnega plesni, saj se njegove korenine ne morejo premikati čim hitreje skozi njihove težke površine. Samo da bi bil varen, Gravely priporoča, da odrežite dodaten palec hrane okoli plesni.

Sledite Delish na Instagramu.