sliko

Nutella je izven tega sveta. Govorimo popolnoma zasvojenost, super gladko in kot nalašč za drizzling na dobesedno vse – širjenje čokolade in lešnikov po vsem svetu. Ljudje so tako navdušeni od Nutella, da so začeli razpravljati o tem, ali gre za sladico ali širjenje. Pisatelji so mu napisali ljubezenske črke. Pekarji imajo z njim polnjene kolače. Ljubitelji imajo nadarjene kozarce Nutella. Obsedenost je resnična.

Torej, ko so oboževalci ugotovili, da so sestavine v italijanskem proizvodu povezani z rakom, je internet skoraj brez implodiranja. Natančneje, Evropska agencija za varnost hrane je pred kratkim napovedala svoje mnenje, da kadar je palmovo olje prečiščeno, so njegovi onesnaževalci rakotvorni, poroča Business Insider. Zdaj so potrošniki tako zaskrbljeni, da so italijanski supermarketi odšli tako daleč, da odstranijo Nutello iz prodajnih polic.

sliko

Ampak je predelano palmovo olje res problem? Konec koncev se nahaja v čokoladnih palicah, sladoledu, sendvičih namazah, mlečnih formulah mleka in toliko drugih živilskih izdelkih. Po EFA je nevarnost, da vsebuje tri snovi, pridobljene iz glikodila: estri glicidilnih maščobnih kislin (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) in 2-monokloropropanediol (2-MCPD). Te najdemo tudi v rafiniranih rastlinskih oljih, vendar ne v tako visoki koncentraciji.

EFA je nato pregledala več študij, ki so ocenile vplive teh spojin na zdravje. Njihova ugotovitev? Ponavljajoča izpostavljenost GE poveča pojavnost tumorjev pri podganah in miših, 3-MCPD pa je lahko strupena za ledvice živali, ki predstavljajo posebno tveganje za moške razmnoževalni sistem. Vendar ni bilo dovolj podatkov o 2-MCPD, da bi lahko zanesljivo sklepali o vseh zdravstvenih posledicah, ki jih morda imajo.

Seveda se je predstavnik matične družbe Nutella, Ferrero, odzval na histerijo in izdal popolno izjavo Reuters:

“ThZdravje in varnost potrošnikov je absolutna in prva prednostna naloga Ferrera in potrjujemo, da so izdelki Ferrero varni. EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je analizirala prisotnost kontaminantov v velikem številu izdelkov in olj, ki kažejo, da je prisotnost kontaminantov odvisna od uporabljenih olj in maščob, pa tudi procesov, na katere se nanašajo.

“Zaradi tega Ferrero previdno izbere kakovostne surovine in uporablja posebne industrijske procese, ki omejujejo njihovo prisotnost na najnižje ravni, popolnoma v skladu s parametri, ki jih določi EFSA. Poleg tega naše ekipe za kakovost neprestano spremljajo te dejavnike in zagotavljajo varnost hrane naših izdelkov potrošniku. “

Medtem nekateri potrošniki sami odpovejo sami objavi, pri čemer najbolj usmerjajo navidezno licemjerno prodajo cigaret in drugih tobačnih izdelkov.

Kaj misliš? Boste še vedno kupovali Nutello (in jo pojedli žlico)?

Sledite Delish naprej Instagram.