Prejšnji teden je PETA objavil statistiko, da so rastlinski jedalci že dolgo zadržali svoje mesojede kolege: “Res je, Oreos je vegan!”, So napisali.

Vsak vegan, s katerim ste naleteli v zadnjem desetletju, vam je verjetno povedal toliko. Ker iskanje množičnega trga, pečenega dobro – eden od priljubljenih Američanov, pri tem – to je brez živalskih stranskih proizvodov ni lahka naloga. Toda takoj, ko je PETA izvlekel eno linijo, uporabniki Twitterja so naredili, kar najbolje počnejo: izbrali boj. Pred PETA je bilo radijsko tiho, morda zato, ker so končno videli napako svojih poti.

sliko

Vprašanje ni tako črno-belo. Na hrbtni strani pakiranja Oreos so kot sestavine našteti kot sestavine: sladkor, nebeljena obogatena moko, visoka oleinska canola in / ali dlani in / ali olja iz kanole, kakav, visokofruktozni koruzni sirup, kokoši, koruzni škrob, sol, sojin lecitin, vanilin, in čokolado. To ni najbolj zdravo zbiranje, vendar ni nič očitno žaljivo za vegane. Palmovo olje je lahko vroča tema – nekateri ljudje trdijo, da nasadi palic prizadenejo živali – toda stvari niso neomejene.

Če želite odgovoriti na vprašanje, morate kopati še globlje. V zadnjem času se je začel krožiti FAQ s strani Oreo U.K. Vpraša: “Ali je Oreo primeren za Vegane?” in odgovori “Ne, Oreo imajo mleko kot križni stik in zato niso primerni za vegane.” Potisnite mimo britanske slovnice in besedišča in se osredotočite: na križni stik pomeni, da se med proizvodnjo lahko pride v stik z drugo hrano – morda sta na istem stroju izdelana dva različna izdelka – zato Oreos ne more biti pod nadzorom kakovosti za sledove mleko.

sliko

Ampak to je v U.K. in najboljše prakse za proizvodnjo se lahko razlikujejo po ribniku. Oreo smo poslali po e-pošti za komentar in ta odgovor smo dobili od ameriške skupine za odnose z javnostmi ZDA: “Podobno kot podatki, ki jih daste v skupno rabo U.K., ne oglašujemo piškotkov Oreo kot veganskega.” Redditors so objavili primerljive zgodbe na veganskih forumih spletnega mesta. Pred sedmimi meseci je Reddit uporabnik @beepitymeep dosegel matično podjetje Mondalez, Oreo, in dobil pismo, ki poudarja, da Oreos ni vegan. Uporabnik @angrykittydad je dobil enak odgovor pred dvema letoma.

sliko

John Komar

Knock-offs – Newman-O’s, Trader Joe’s Jo-Jos, Annie’s Organic Grabbits Sendvič piškotki in Back to Nature Classic Cream Cookies – imajo opozorila, da so piškotki izdelani v tovarnah, ki obdelujejo mlečne izdelke. Ampak to ni tako, kot da bi jedli tisti ali Oreos, je enako, kot da bi steklo kozarec mleka. Zaskrbljenost je bolj etična kot karkoli drugega: lahko vzamete stojno anti-Oreo stališče – bodite še dunking, utopite hrup v krepkem kozarcu mandljevega mleka.

Sledite Delish naprej Instagram.

Prenesi šaljivo app.