V različnih vrstah sladoleda Ben & Jerry so našli sledove sporne kemikalije. Glifosat je glavna sestavina priljubljenega morilca za plevel, ki ga sestavljajo blagovne znamke Roundup, in združenje Organic Consumers včeraj je potrdilo, da je bilo ugotovljeno v 10 od 11 vzorcev okusa B & J.

Okusi, ki so testirali pozitivno, so bili naslednji: kikirikijev masleni pokal, piškotek peanutovega masla, vanilija (dva okusa), Phish Food, testo za nohte, polno pecivo, čokoladna peciva, ameriški sok in čokoladni testerji. Edini okus, ki je test negativen? Stara zanesljiva Cherry Garcia.

Ampak ne začnite s paničnim čiščenjem hladilnika – ugotovili so bile ravni glifosata spodaj varno zgornjo mejo, ki jo določi Agencija za varstvo okolja. Per New York Times, povprečna odrasla oseba bi morala jesti 290.000 obrokov sladoleda na dan, da bi zadela nevarno območje.

Torej, kako zaskrbljeni morate biti? OCA je ena od več potrošniških skupin, ki je pred kratkim prizadevala za večjo ozaveščenost o glifosatu v hrani, potem ko so jo nekatere raziskave povezale s povečanim tveganjem za bolezni. Agencija Svetovne zdravstvene organizacije je letos sklenila, da bi kemikalija “verjetno” lahko povzročila raka, kar bi nasprotovalo prejšnjim študijam, ki so izjavile, da je glifosat varen.

Glifosat se pogosto uporablja v gensko spremenjenih rastlinah, kot so koruza in soja, in po mnenju Ben & Jerryjevega predstavnika podjetje si prizadeva zagotoviti, da njegove sestavine ne prihajajo iz virov GSO. Nobena od njegovih rastlinskih sestavin ne prihaja iz gensko spremenjenih rastlin, družba pa naj bi po mnenju podjetja delovala na stroškovno učinkovit način za svoje dobavitelje mleka in mlečnih izdelkov, da uporabljajo nepodročno krmo.

“Trudimo se, da bomo prešli od gensko spremenjenih organizmov tako daleč, kot bomo lahko dobili,” je povedal Rob Michalak, globalni direktor družbene misije Ben & Jerry’s. “Ampak potem se ti testi pojavijo, zato moramo bolje razumeti, od kod prihaja glifosat, ki ga odkrivajo. Mogoče je to iz nečesa, ki ni niti v naši dobavni verigi, zato ga manjka.”

Torej, medtem ko občasno skledo (ali y’know, pint) Ben & Jerry’s verjetno ne bo škodilo vam, morda držijo Cherry Garcia, če ste živčni.

Sledite Delish na Instagramu.

Prenesite aplikacijo Delish.