Zgodnja ptica lahko dobi črva, toda pivka iz tequila, ne glede na to, kako zgodaj začne on praznovati Cinco de Mayo jutri, ne. Ker je naša popularna kultura ukrivljena kot črv v steklenički tequila (ali tequila lizipop), je ta slika pravzaprav pogosto napačno prepričanje.

Mezcal con gusano

Flickr / Acid Zebra

“Črv nikoli ne najdemo v tekili,” pravi Heriberto Oviedo, tequilier (kot sommelier za tekila) v restavraciji Cantina Beach v Ritz-Carltonu v Key Biscayneju, FL. “Črv, ki jo vidite, je v izdelku, imenovanem mezcal, pogosto zmeden za tekila.”

Več iz Delish: Cinco de Mayo Cocktail Menu

Obe žganja se proizvajajo z destilacijo rastline agave, medtem ko se mezal lahko proizvede iz mešanice enega od 250 vrst kaktusov podobnih sukulentov, ki jih je treba opredeliti kot tekila, mora biti steklenica vsaj 51% modre agave (agave tequilana ) – višji je odstotek modrega agave, čim bolje je steklenica. Tako je tekila vrsta mescalina, toda mescal ni tekila, le mezcal ima črve.

No, ne ravno…

Po Anthony Dias Blue’s Popolna knjiga duhov, da je “črv” dejansko ličinka iz ene od dveh vrst molderov, znanih kot mazavih črvov, ki živijo v agavski rastlini. Te ličinke se imenujejo gusano in steklenice mezala, ki vsebujejo grozljive bitnice, se imenujejo con gusano.

Toda zakaj je gusano? Teorije bogate. Eden trakest izvora nazaj v destilarno z imenom Jacobo Lozano Páez, ki je leta 1940 ugotovil, da so ličinke spremenili okus agave in tako začeli dodati v svoje duhove. Drugi verjamejo, da prinašajo srečo in moč sreči osebi, ki jo najde v svojem steklu. Dias Blue v svoji knjigi piše, da žuželka služi kot dokaz moccalove moči; Da bi pobegnil gusano, mora duh imeti visok odstotek alkohola.

Nezakonito Mezcal (sin gusano)

Frederick Wildman in Sons, doo

S svojimi deli je Oviedo pragmatičen. “Več kot nič, blagovne znamke mezcal uporabljajo črv za namene trženja,” pravi. “Včasih so bili miti in legende, da bi črv prinesel posebne moči, vendar nobena od teh zgodb ni resnična”.

Več od Delish: Top 10 Cinco de Mayo Foods

Črv ali ne, Cinco de Mayo je še vedno odličen dan za praznovanje z agavskim duhom. Za začetek zabave, tukaj je recept za Oviedo Millionaire’s Margarita, izdelan s tekočino brez ličink:

Millionar's Margarita

Ritz-Carlton, Key Biscayne

Millionarjeva Margarita

Vljudnost: Heriberto Oviedo Ritz-Carlton, Key Biscayne

Sestavine:

1-strel Gran Patron Platinum

1-shot 150. obletnica Grand Marnier

5 oz. Lime sok, svež

5 oz. Sladka in kisla mešanica

Oranžne in apninske rezine, maline za okras

Navodila:

Združite Gran Patron Platinum tequila, 150. obletnico Grand Marnier, limetin sok in sladko in kislo mešanico v bar stresalniku. Zmes skupaj pretresite. Nalijte zmes čez led v prevelikem steklu za dva. Okrasite oranžno, apno in maline.