Zapišite jih pred naslednjim potovanjem za živila.

sliko

Getty Images

Žita je že dolgo ameriški rezanec – v resnici ga redno kupujejo več kot 90% gospodinjstev v ZDA. In stavimo, da imaš v svoji kuhinji škatlo ali dve. Vendar niso vse žitarice ustvarjene enako – še posebej, ko gre za zdravje, ki je zate. Ko se soočate s celotnim poletom supermarketa, kako naj bi vedeli, kaj kupiti?

Charles Platkin, Ph.D., J.D., M.P.H. in njegova ekipa na DietDetective.com so poskušali pomagati odgovoriti le na to. Ocenili so 301 žitaric na podlagi 19 meril za “zdravje”, da bi našli seznam “najzdravih” izbir. Merila ocenjevanja so vključevala število kalorij na gram in na porcijo, sladkor na gram in na porcijo, ogljikove hidrate, beljakovine in natrij za posamezen dodatek, dodan sladkor, skupno vsebnost vlaken, število sestavin in prisotnost “prave hrane” (npr. sadje in oreški).

Kakšne so bile najboljše stave? Ti 10 so izstopali:

1. Psi za naravno pot
2. Barbara’s Shredded Wheat
3. Kashi pšenični piškoti jeseni pšenica (vezana na 3. mesto)
3. Quaker Oats Old Fashioned (vezan na 3. mesto)
5. Naravne poti Ovsena kaša brez glutena Izbor Homestyle
6. Kashi 7 Pšenice iz polnozrnatega žita
7. Post Shredded Wheat Original Velikost lila
8. Naravna pot Qi’a Superfood Chia, ajda in konoplja izvirnega okusa
9. Post Shredded Wheat Spoon Velikost Wheat’n Bran
10. Nature’s Path Original vroče ovsena kaša

Platkinova ekipa je za vsa merila ocenila žita s točkovnim sistemom. Naravni poti Organic Millet Puffs so dosegli osupljive 86 od skupno 92,5 možnih točk. Imela je tudi najmanj kalorij na posodo (samo 50!) In je bila ena od redkih žit, ki niso vsebovala sladkorja in natrija.

“Ljudje običajno ne mislijo na natrij, ko mislijo, da so žita, toda ker je pakirana hrana, mora biti natovorjena s soljo”, opozarja Jaclyn London, MS, RD, CDN in direktor za prehrano za Good Housekeeping Research Institute . Londonska merila za nizko vsebnost natrija: poiščite žito, ki ima 140 miligramov natrija ali manj na porcijo.

Še ena stvar, s katero je treba skrbeti? Dodane sladkorje, ki jih lahko preizkusijo številna sneaky imena. “Limite sladkorja na enomestne številke, kar pomeni, da bi žita morala biti manj kot 10 gramov sladkorja na postrežbo ali manj,” pravi London. Prav tako morate razmisliti, koliko vlaknin in beljakovin je v službi. Karkoli z vsaj 3 grabi vlaknin in 5 gramov beljakovin se šteje za dober vir obeh, na priporočila FDA.

Medtem ko je žita lahko del zdravega obroka, ima London zadnjo besedo previdno: premislite o svojem delu. Ljudje pogosto napačno ocenijo, koliko resnično potrebujejo za jesti, in ker gre za majhno količino hrane, ki je tudi nizka vsebnost beljakovin in vlaknin, lahko tudi hranite in jedo brez občutka zadovoljstva. Poskusite seznaniti z majhno jutranjo skledo z nekaj svežega sadja na strani za dodano vlakno, da ga zaokrožite.

Stavim, da se sprašujete, če je najslabši seznam. Tudi skupina Diet Detective je to uvrstila. Če si želite ogledati, katere blagovne znamke naj preskočite (ali vsaj ne izberete dnevnega), obiščite DietDetective.com.

TELL US: Kakšna je tvoja najljubša žita??

Ta članek se je prvotno pojavil na Goodhousekeeping.com

NAPREJ: Zakaj bi absolutno jedli zajtrk vsak dan