Mutilova juha

Ta jed vam bo prinesel na južno Francijo s paradižnikom in vinsko brozgo, ki je obarvana z anisa podobnim komarjem in oranžno.

Donosi:

4

Sestavine
5 žlici.
olivno olje
1
čebulo
1
česen iz česna
1
komarček
1
Rib Celery
1
lovorjev list
Odrgana lupina 1/2 oranžne
1/4 žličke.
kurkuma
3
slive paradižnik
1 c.
suho belo vino
8 1/2
palčna rezina baguette
3 lb.
školjke
3 c.
voda
1 tsp.
sol
1/4 žličke.
črni poper s svežim mletjem
3/4 c.
polnomastna smetana
1/4 lb.
pršut ali druge okusne šunke
Navodila
  1. V velikem loncu segrejte 3 žlice olja nad zmerno nizko toploto. Dodajte čebulo, česen, komarček, zeleno, lovorjev list, oranžna lupina in kurkuma. Kuhajte, pokrijte, občasno premešajte, dokler zelenjava ne mehča, približno 15 minut. Mešajte v paradižniku in vinu ter počakajte 5 minut.
  2. Medtem ogrejte brojlerja. Kruhne rezine položite na pekač in jih obrnite s preostalimi 2 žlici olja. Kruh krožite, obračajte se enkrat, dokler ni zlato rjav, približno 4 minute v celoti.
  3. Zavrzite vse klapavice, ki so zdrobljene ali ne zaprete, ko ste jih pritisnili. V lonec dodajte vodo, sol, poper in školjke. Pokrijte in zavrite. Kuhajte, občasno potresite pot, dokler se klapavice ne odprejo, 3 do 5 minut.
  4. Ko so klapavice odprte, jih odstranite iz lonca z žlebasto žlico. Ko so klapavice dovolj ohlajene, jih odstranite iz školjk. Odstranite list lijaka. Kremo premešajte v juho in prinesite samo v vrenje. Mešajte v školjke in pršut ter služite na vrhu z opečenimi rezinami baguete.
  5. Vino Priporočilo: V Provansi, kjer so ribje juhe sponke, jih sperejo s steklenicami okusnih lokalnih rožnatih vin. Poglej za Mourvèdre rože iz Bandol za popolno ujemanje.

sliko