Na sliki with Lidia, her mother Ermina, daughter Tanya, and granddaughter Julia.

Adrienne Abseck

DELISH: Kako Italijani tradicionalno praznujejo velikonočni praznik?

Lidia Bastianich: V italijanščini se govori: Natale con i tuoi, Pasqua con qui voi. Kar pomeni: božič z vašo družino, vendar velikonočno s tistim, ki si želite! Vedno smo imeli veliko tavoleta (piknik moke) v campagna (podeželje), še posebej dan po Velikonočni, znan kot Pasquetta. Če bi morali odpotovati v Italijo v ponedeljek po velikonočni uri, boste videli, da je velik praznik z vsemi ljudmi, ki jedo zunaj na velikih mizah.

DELISH: Kaj so nekateri otroški spomini na počitnice?

LB: Izdelali smo jajčni kruh, toda za otroke smo naredili pupa, lutka iz pletenega jajčnega kruha z obarvanimi jajci kot obraza. Spominjam se celo. Morda bi ga zamudili, da bi ga pojedli, toda nočeš uničiti tvoje lutke, zato bi prekinil noge in ga pojedel!

Ljubil sem se za divje šparglje. Prišli smo domov s šopkom rož in šopkom tanke špargljev, ki je tanjša od svinčnika, pa tudi vijolice in ciklame. Vijolice so bile osrednji del, šparglji pa so bili pripravljeni v solato, frittato in so se tedni uporabljali za rižoto ali testenine. Šparglji so bili precej lepi; bili bi opraskani, vendar je bila naloga ljubezni.

DELISH: Vau, to sliši slikovito. Lepo bi bilo, da to storite v ZDA. Ali ste se pred kratkim vrnili na Veliko noč??

LB: Vsako marec in april se trudim vrniti na šparglje. To je takšen kamen v svojem bančnem hranilnem hramu.

DELISH: Kako si s svojo družino praznoval tukaj?

LB: S svojimi babicami naredim jajčni kruh, ritual, ki ga vsi cenijo. To je dolgotrajen proces, saj ima kruh tri do štiri risbe, zato je recept ljubezni. Tradicijo nadaljujem, ker mi je všeč in hočem ga prenesti. To delamo skupaj v našem domu, vključno z mojo mamo, ki je 88 let.

DELISH: Kakšna jed je vsakdo v vaši družini z veseljem jedo leto za letom?

LB: Ljubimo spomladanske zelenjave, solate in rižoto. In vsakdo še posebej ljubi moje jagnje na pljuvanju, ki ga opravljamo zunaj, a velikokrat sem ga rezal in ga pečen z grahom, pomladjo čebulo in fižolom ali celo malo zelene solate, To je vse, kar je preplavilo jagnjetino. Tako je okusno!

DELISH: Kakšen nasvet imate pri pripravi prave italijanske velikonočne praznike?

LB: Če naredite pinza, jajčni kruh, to je treba narediti dan prej, vendar pa lahko greš na etnični trg, da bi kupil grški jajčni kruh ali challah kot nadomestek.

Tistega graha naj bi bil oluščen dan prej, očiščena čebula, toda praženje, peko in rižoto moramo pripraviti tistega dne. Preden vzamite vse sestavine, tudi meso. Jaz sem rezal meso in celo sezono, da je dan prej in v hladilniku. Vsak dodaten kruh, ki ga uporabljam za zajtrk v naslednjih nekaj dneh, ker ga želim potopiti v moji caffe latte!

Ideje Lidinega recepta za italijansko velikonočnico:

Salata kostanja in špargljev

Anna’s Spaghetti in Pesto Trapanese

Pomladni rastlinski rižot z ostanki Grane Padano

Braised Spring Legumes

Pečene breskve s polnjenjem Amaretti