sliko

Paul Gelsobello

Italijani vedo, kako jesti. Zlasti v času Kristusovega obdobja so ti obroki večji in boljši. Na božični večer ali La Vigilia južni Italijani pripravijo ogromen večerjanski banket, znan kot praznik sedmih rib. Čeprav je to najbolj priljubljena tradicija na jugu, je običajna po vsej Italiji mangija na morskih sadežih za božični praznik. Najpomembnejšo avtoriteto smo zaprosili za italijansko kuhinjo, Lidio Bastianich, da ji podarimo nasvete o tem, kako to pripraviti buonissimo praznik.

1. Držite se lihih številk

Če želite storiti kot Italijani, je sedem ali trinajst jedi tradicionalnih. “Čudne številke prinašajo srečo v krščansko vero: sedem zakramentov in trinajst apostolov,” pojasnjuje Bastianich. “Ne prinaša blagoslova, če odstopaš od teh dveh številk, če pa bi radi naredili manjši obrok, bi bili trije sprejemljivi, toda tega ne bi svetoval.”

2. Povabite mase

Praznična praznik zahteva pakirano hišo lačnih prijateljev in družine. Bastianiches gostitelj klana kjerkoli od 25 do 30 ljudi, ki predstavljajo štiri generacije. Pravi Bastianich: “Pet vnukov teče okoli, z najmlajšimi samo pet let, in moja mama, ki je 86.”

3. Pridobite strokovno pomoč

“Vzemi ribiča, da očisti ribe zate,” priporoča Bastianich. Priprava obrokov s sedmimi obroki za veliko skupino je lahko zastrašujoča, tako da monger očisti ribe in morske sadeže ter jo ločeno pakira. Prihranili boste dodatne ure prep prepozna.

4. Začnite zgodaj

“Začnite tri dni vnaprej,” pravi Bastianich. Priporoča, da začnete s predmeti, ki bodo dobro vzdrževani, kot so marinada sardel in Baccala Mantecato, razširjena solna trska. Bastianich tudi predlaga, “Drugi dan očistite zelenjavo in na zadnji dan potegnite vse skupaj.”

5. Make It Family Style

“Najboljši način in edini, način [služiti obroku] je družinski stil,” svetuje Bastianich. “Priporočam, da se vse solate, baccala in sardine postrežejo kot predjedi na stand-up mizi, kjer lahko pustite, da se vsi mingle okoli jedi z veliko belega vina iz Furlanije. Sedite na mizo z družinskim stilom plošče glavnih tečajev, kot so velika lupina školjk, jastoga in zimskih zelenjadnic. “

6. Naj bo enostavno

Da, izdelujete klasičen italijanski obrok, vendar se vam ne zdi, da morate pokriti vse baze italijanske kuhinje. “Ne počutite se, kot da bi morali posoditi jedi s skledo testenin,” svetuje Bastianich, “naenkrat lahko polite na žaru poleti, ali če se ne želite motiti, obedite veliko toplo kruh na žaru. “

7. Spomnite se, zakaj ste tam

“Veselim se, da imam družino po mizi,” pravi Bastianich. “Pogledam okrog mize in vidim posnetek štirih generacij družine. Ne morem pomagati, ampak razmišljati in razmišljati o dobrih časih in kako smo premagali slabe čase. Spoštovanje in pomembnost dneva in družine sta najbolj pomembno in zame je čas razmišljanja. “

Lidinijev meni za fantastičen praznik sedmih rib

Lidia Bastianich priporoča mešanico vročih in hladnih rib in morskih sadežev za ta svečani obrok. Izkoristite recepte, ki jih deli iz njene najnovejše knjige, Lidia Italija, kot tudi nekaj jedi, ki jih je razvila ekipa izvršnih kuharjev v svojih restavracijah Felidia, Becco, Lidia’s Kansas City in Lidia’s Pittsburgh.

Antipasti

Baccala Mantecato

Fritto Misto

Insalata

Calamari alla Manfredi

Primi

Škampa alla Buzara

Secondi

Školjke z Farro, Cannellini in čičeriki

Paccheri z jastogom Brodetto

Pesce Spada