sliko

Po branju članka o učitelju šole, ki je hranil McDonald’s burger že 12 let, umetnik
Sally Davies (čigar delo so vzeli zvezdniki Sarah Jessica Parker in Johnny Depp) je rekel, naj ne verjame v vse, kar bere. “Moji prijatelji so rekli, da bo burger iz McDonald’sa gnil v roku dveh ali treh dni, če bi ga pustili na pultu,” je dejal Davies. Kaj je storil Davies? “Kupil sem srečo in jo odpeljal domov. Vsak dan sem načrtoval fotografiranje razstavnega burgerja, da bi spremljal postopek in poslal fotografije prijatelju.” Svojo naprednost je celo prikazala na Facebooku in Flickrju.

Že šest mesecev se je pričel in čudno začel projekt Davies Happy Meal: izgleda popolnoma enako. Kako je to mogoče? “To je zato, ker ima McDonald’s 78 različnih aditivov v receptu, zato je to vzrok za obstojnost,” pojasnjuje registrirana dietetika Tanya Zuckerbrot. “To lahko sledimo eni, veliki količini konzervansov in dvema trans maščobnima kislinama. Transmaščobe podaljšujejo rok trajanja živil, ki so lahko koristne za prehrambena podjetja, vendar to ni dobro za naša telesa.” Zuckerbrot se sklicuje na študijo, ki se je pojavila v Britaniji Neodvisno, ki je zatrjeval, da je po pregledu več elementov menijev McDonald’s, ki so jih našli, “povprečno sedem E-številk na izdelek”. E-številke so evropske oznake za aditive za živila in konzervansi. McDonald’s
spletna stran trdi, da so njihova hamburgerja 100% goveda iz krav na krmi. Ampak peciva in sir, tudi to je druga zgodba.

Toda nazaj na 180-day Happy Meal. Ali bi bilo to hamburgerje varno, če bi bili na zapuščenem otoku? Verjetno. Čeprav Zuckerbrot to ne priporoča: “Če se meso kuha, ne pride do razvoja ali razgradnje plesni, iz estetske perspektive pa je videti enako – zaradi konzervansov ne sme biti nobenih bakterij.” V bistvu, ljudje na LOST bi bilo v redu. Čeprav je najbolje, da upoštevate Zuckerbrotov nasvet: “Po dveh ali treh dneh, ko začne dišati smešno, morate vrgli kuhanega mesa.”

McDonald’s se je odzval umetniku (in drugim, ki so poskusili ta eksperiment), tako da objavljajo na svoji spletni strani, da je vse to hubbub le urbana legenda.