V današnji epizodi “2018 je že zmešana” obstaja še en nevaren socialni medijski izziv, ki kroži med mladimi. “Tide Pod Challenge” je precej točno tisto, kar se sliši: ljudje (večinoma najstniki) gledajo videoposnetke, ki jedo dobesedne stroje za detergente za pranje perila in jih objavljajo v družabnih medijih. Kot si lahko predstavljate, je jedo Tide stroke – kljub večkratnim opozorilom ameriškega združenja centrov za zastrupitve in blagovne znamke – predstavlja večja tveganja za zdravje.

Po poročilu Evropske komisije večina detergentov vsebuje površinsko aktivne snovi ali molekule, ki so namenjeni odstranjevanju umazanijskih madežev s površin. Pri zaužitju v majhnih količinah ti površinsko aktivni snovi običajno lahko povzročijo malo draženja v ustih, vendar jih lahko poraba v večjih količinah v prihodnjih primerih povzroči “bruhanje, bolečine v trebuhu, flatulenca in driska”.

Joe Krug, MD, bolnišnice St. Vincent v Indianapolisu, Indiana WXIN prejšnji teden, ko lahko jedilni detergent povzroči “opekline kože, opekline očesom” in težave, ki so še hujše, kot so “opekline v dihalnem traktu [in] zažgejo v požiralnik”.

Poročilo Evropske komisije dodaja, da imajo hujši stranski učinki uživanja Tide stroki večjo možnost, da vplivajo na starejše in majhne otroke, čeprav to nikakor ne pomeni, da je to varno ali v redu za vse zdrave odrasle osebe, da razmislijo o tem, poskusite.

Torej, ja. Prosim, prenehajte jesti detergent za pranje perila.

Ste vi ali kdo, ki ga poznate, jedo detergent za pranje perila? Pokličite ameriško združenje nadzornih centrov za zastrupitve, ki pomagajo pri telefonski številki 1-800-222-1222.

Sledite Delish naprej Instagram.

Prenesi šaljivo app.