Pred kratkim sem se družila s prijateljem, ki živi kot pisatelj vina. On je tisto, kar bi jaz poklical strokovnjaka v skoraj vseh stvareh, ustekleničenih in, občasno, se nagiba k temu, da je snobby o vinih. Toda na ta dan je bil na raznolikih besedah ​​o tem, kako na trgu vina sploh pride do splošnega prevrnitve, in kako nesmiselno je bilo, da vsakdo plača več kot petnajst dolarjev za steklenico vina. Njegova točka je bila v najbolj splošnem smislu, da smo bili potrošniki prepričani, da bi morali zastaviti C-note za res izjemno steklenico vina … ni res. Resnična zmaga vinskega pijače je najti pitno, zapleteno in prijetno steklenico vina za deset dolarjev ali pod.

Enako bi lahko rekli za balzamični kis, vrhunski kis, ki je bil nekoč rezerviran za elito. Balzamični kis (ali aceto balsamico) ni tako enostavno opredeliti. Delno zato, ker je “resnična” balzamična (znana tudi kot Aceto Balsamico Tradizionale) je manj kisa in bolj zmanjšanje grozdja, starih več kot dvanajst let (in po ceni več kot deset dolarjev za unčo). Pogostejša različica, ki jo dobimo v državah, je bolj pogosto sorazmerno poceni vinski kis s karamelno barvo, ki jo dodamo kot poskus posnemanja finega izvirnika. Vendar pa je nekaj vmes. Nekaj, kar ni tako sublimen izdelek kot tradicionalni balzamični, vendar ne toliko poceni faksimile kot komercialni razred balzamični kis.

sliko

Lucini Gran Riserva Balsamico je središče med obema. Ta grozdja iz ročno pridelanega grozdja Trebbiano iz ene same posesti v Modeni, Italija, stari desetletno leseno sodo (hrast, brina, češnja, kostanj itd.) In svojo starost pokaže s čutom. Medtem ko manjka globina okusa in viskoznost dražjega balzamika, je ta interpretacija Lucini bogata z barvo in živahno v okusu, z globokimi češnjami in grozdnimi notami. Če ne pade v past, če je preveč sladek ali preveč oster, je ta kislina uravnotežen in niansiran z okusi, ki prinesejo najboljše v testeninah, sadju, čebuli in zelenjavi. Poskrbi za sveže jagode in ne bo vam žal.

Torej ni potrebe po prekinitvi banke na steklenici vrhunske balzamike, ko bi lahko uživali nekaj čednega, kot je prijetno in cenovno ugodno.

Lucini Gran Riserva Balsamico je na voljo v steklenicah za 8,5 unč (10 USD) in prodaja na Bristol Farms, Ralph’s, Food Emporium, Jewel in Safeway.