sliko

Getty Images
Mogoče uživate v jajcih sončna stran navzgor. Ali morda premešana. Ali ste kdaj imeli premešane emu jajca? Sprehodite se z nami Weird Egg Lane, kjer pregledamo veliko vrst jajc, od krokodila do prepelice. Vsi so tehnično užitna, toda tisto, kar jeste, je odvisno od vas. Svet je nori, zato nismo bili presenečeni, da bi našli te čudne alkoholne pijače. Opozorjeni ste bili!

sliko

Getty Images
Krokodilska jajca

Če lahko priti do krokodilnega jajca, preden vas mama ali tatova vidi, potem morda uživate v jajčni krokodilu ali dveh. Kot je pokazal pogum Andrew Zimmern na Travel Channel, nekateri aboriginals v nekaterih delih Avstralije jedo krokodila jajca. Vzamejo jih od nekaj centimetrov pod površino tla blizu jezera, kjer se starši plavajo. V epizodi “Bizarre Foods” so Zimmern in sopotniki razdelili surovo krokodno jajce, ki so ga označile kot “močne” in “ribje”. Ni dvoma Lahko kuhajte krokovo jajce, če upoštevate čas. Je vredno? Pri tem se boste morali posvetiti vašim instinktom preživetja.

sliko

Getty Images
Balut

Filipini – dežela številnih avanturističnih posesti! Balut pa je le res, resnično pogumen. Običajno se uporablja tudi v drugih delih jugovzhodne Azije, kot so Laos, Kambodža in Vietnam, balut je oploden zarodni raca, ki se kuhajo in jedo v lupini. Kot si lahko predstavljate, rezultat je grafični prigrizek ne za šibke želodčne ali srce. Hranljiv, ker so kosti delno razvite in so slane ali pikantne, odvisno od tega, kako se lahko letni čas, balut pripravi na več različnih načinov. Mnogi ljudje uživajo v juhah, medtem ko drugi uživajo v ocvirkih. Svet je tvoja ostriga, iskalci avanture!

sliko

Getty Images
Duck Jajca

Quack, quack! Račna jajca so bila v modi. Kaj se je zgodilo? Kmalu po drugi svetovni vojni, ki je padel iz naklonjenosti, ker je bilo rečeno, da so razširile zastrupitev s salmonelo, raca jajca niso ponovno pridobili priljubljenosti. Račeno jajce pa je lahko primerljivo z običajnim piščančjim jajcem, razen rumenjakov, ki so večje in višje v maščobi (t.j., bogatejše).

sliko

Getty Images
Emu jajca

Ste kdaj videli emu blizu? So kot noji, ampak bolj udomačeni. Emus je avtohtonega v Avstraliji, vendar so v ZDA kmetije, ki dvigujejo emus predvsem zaradi svojega mesa, olja in seveda jajc, ki tehtajo pri približno 1 1/2 do 2 kilogram!

sliko

Getty Images
Jajca goveje ptice

Pegatke spominjajo na jajčevec, vendar ima pero brez glave. Native v Afriki, ta majhna ptica je bila udomačena, zato so jajca užitna in popolnoma prodajna! Mnogo manj kot emu je rekla, da se kuhanemu mesu morske kugle ujema s piščancem v teksturi. Znano je, da je jajca težje razpadati kot običajna piščančja jajca, zato jih morate res težko zadeti. Jajca so nekoliko manjša od običajnih piščančjih jajc in imajo koničast konico. Prihajajo iz kremastih in kremastih, ne da bi, po mnenju ene ljubiteljice, to “žveplo” vonj pogosto v kupljenih jajcih. Zmaga!

sliko

Getty Images
Gull jajca

Ko pomislite na galebove, si verjetno mislite, da jih obležejo na plaži in poskušajo dobiti ugriz karkoli jeste. Vendar v Angliji galebno jajce zberejo licenčni zbiralci. Sezona naj bi bila le približno štiri tedne (v aprilu in maju). Vključuje izlete v mokrišča in močvirje, da iščejo jajca, ki jih skrbijo skrbniki staršev. Zanimivo je, da zbiralci jajčnih celic guljajo le krmo za eno vrsto galebnega jajčeca: tisti iz črnega čolna. Po mnenju poznavalcev so jajca prefinjena in zelo bogata.

sliko

Getty Images
Nojska jajca

Težko je zamuditi nojske jajce. Največja od vseh jajc, vsaka tehta približno 3 kilograma, približno 20-krat večja od teže kokošjega jajca. Večino časa so smetane in imajo zelo debele lupine. Inkubirajo jih ženske čez dan in moški ponoči. Če ga žvečilni gazi skozi proces gnezdenja, živijo dlje kot vse ostale ptice. Ali so jajca okusna? No, so na voljo na spletu in v nekaterih supermarketih, zato jih preizkusite! Tukaj je tisto, kar vas čaka: več magnezija in železa, manj holesterola in malo manj nasičene maščobe kot ekvivalentna služba piščančjih jajc. Toda hiter zajtrk ni! Lahko traja do 90 minut do trdega vrenja. In na približno 2.000 kalorij na jajce, boste morda želeli povabiti svojo razširjeno družino, da bi pomagala pri širjenju kalorij. Tudi na vašem seznamu opravil: učenje, kako vrtati skozi to nemogočo školjko!

sliko

Getty Images
Fazano jajca

Kakšni prijetni mali fazani! Ta jajca so v redu, če se zmešate, poleg tega pa so jajca bogatejša od večine. Pogosto so jim vroče kuhan (kot prepelica jajca) kot okras s kaviarjem – čista dekadenca! Končni okus jajc bo seveda močno odvisen od tega, ali so bili fazani v prosti reji ali v kletkah.

sliko

Getty Images
Prepeljena jajca

Prepeljena jajca, imenovana “tamago” v suši in pogosto najdena v bentu kosila, so delikatesa v mnogih delih sveta in manj visoka v drugih, kot so deli Južne Amerike, kjer jih lahko najdete na vročem psu. Morda so najbolj cenjeni na Kitajskem, kjer so bili uporabljeni v zdravilnih receptih, prepilna jajca imajo boljše hranilne vrednosti kot piščančja jajca. Plus, za razliko od kokošjih jajc, za jajca prepelice ni znano, da povzročajo alergije.

sliko

Getty Images
Turčija jajca

Turška jajca so dokaj draga za gojenje za prehrano ljudi. Poleg tega je treba krmo, ki jo ameriške kmetije dajejo svojim živalim za proizvodnjo jajc, potrditi s strani vladnih služb. To je bilo poskrbljeno za to, kje so piščanci, toda za purane ni mogoče reči isto. Prodaja puranje jajca se zdi precej zapleteno, toda, če bi jih jedli, se domneva, se ne bi razlikovalo od prehranjevanja na drugih jajcih, ki smo jih omenili. Tisti, ki so se ukvarjali s puranjem jajci, poročajo o debelejših in strožjih lupinah in lupinskih membranah kot pri piščančjih jajcih.

sliko

Getty Images
Želva jajca

Ker so ogrožene različne vrste morskih želv, je v večini krajev jedo želatina jajca. Odvisno od vrste, zrela gnezditvena ženska prinese na kopno in najde mesto v pesku, da izkopa luknjo za odlaganje sklopke s 50 do 200 mehko-lupinih jajc. Po prekrivanju jajc za inkubacijo se vrne v morje in zapusti jajca, da se izlije. Če jih ne moremo premagati s številnimi plenilci (od galebov in jaguarjev do človeka), se lahko majhne želve izlivajo, dosežejo ocean in nadaljujejo. Toda nad jajci so se želvo in lupine našli na trgih (na mnogih črnih trgih) na mestih, ki so večinoma odvisne od turizma. Prihodnost želve ostaja neznana – to ni samo jajca, ki so ogrožena.