1955 je bilo leto bannerja. Brooklyn Dodgers so osvojili svetovno serijo, Disneyland je prvič odprl svoja vrata, in Campbell Soup Company je izumil najbolj prepoznaven recept vseh časov: zelena pečenka.

Campbells Green Bean Casserole

Campbells

Preprosta kombinacija Campbellovega kondenziranega kremja gobove juhe, mleka, sojine omake, zelenega fižola in tistih hrustljavih francoških francoskih ocvrtih čebul je verjetno na drugem mestu samo v purani s polnjenjem v meniju Thanksgiving.

Več od sijaja: Poiščite priljubljene recept za zelenjavno kašo

The recept, ki je bil prvotno izdelan za funkcijo Associated Press, je bil razvit v Camdenju v New Jerseyju v kuhinjski ekonomiji Campbell Soup in je bil pri tem pristojen za nadzornika recepta Dorcasa Reillyja, ki je v podjetju že več kot štirideset let delal in izklapljal. Na vprašanje, ki ga je leta 2005 vprašal USA Today če se je spomnila ustvarjanja zdaj znane recepture, je rekla, da se “ne spomni, da bi imela roko v njem.” Vendar pa je leta 2002 predstavila izvirno – in zdaj rumeno – receptno karto do dvorane slavnih izumitelja (v isti stavbi, v kateri je hiša Tomasa Edisonova žarnica).

Reilly še naprej uporablja svoje sposobnosti razvijanja receptov, da spremeni klasično, včasih pa zamenjuje zelen fižol s korenjem. Vedno ima Campbellova pripravljena v svoji omari, v primeru, da nekdo pade in je lačen za eno od njenih stvaritev.

Več od žganja: 10 receptov vegetarijanskih dišav

Jasno je, da Reilly ni edina posoda iz kremne gobove juhe. Campbell ocenjuje, da vsako leto prodaja več kot $ 20 milijonov dolarjev sorte.

Kaj misliš? Ali je Campbellova zelena jajčna kaša potreben zahvalni dan? Kako spremenite recept? Sporočite nam!