Guinness

Guinness

To soboto, svetovni dan Patrick bo praznoval po vsem svetu. V ZDA to pomeni šamroko, ki se razširi čez obraze, zeleno pivo in irske jede. Toda nekatera vaša priljubljena irska hrana morda ne bo vse tista, ki je irska. Tukaj je zgodovina nekaj teh ikoničnih jedi St. Paddy’s Day.

Corned govedina in zelje
Goveja koruza in zelje v resnici niso nacionalna jed Irske. Ne bi ga pojedli na dan sv. Patrika v Dublinu, prav tako pa ne boste verjetno našli v Corku. Torej, kako sta koruzna govedina in zelje postala sinonim za irske?

V času irskega priseljevanja v ZDA je prva generacija irskih Američanov iskala prijetne okuse svoje domovine. Na St. Paddy’s Day, ki je pomenil kuhano slanino. Toda priseljenci so bili premajhni, da bi si privoščili visoko ceno svinjskih in slaninskih izdelkov. Namesto tega so se obrnili na najcenejši kos mesa, ki je na voljo: goveji kruh. Glede na to, da je bil New York City talilni lonec za priseljence iz vsega sveta, namesto kuhanja govedine, so irski načini kuhanja iz drugih kultur. Brining je bila tehnika vzhodnoevropskih ljudi, ki je način soljenja mesa. In koruza? No, “koruza” nima nič s koruzo, temveč se nanaša na kristale soli velikosti koruze, ki se uporabljajo med procesom čiščenja. Goveja govedina je bila seznanjena z zeljem, saj je bila ena izmed najcenejših zelenjadnic, ki so na voljo irskim priseljencem.

Več od poslikave: irski recepti za hrano Sv. Patrika

Irski kruh sode
V irskem sode kruhu ni koksa ali Pepsi. Izraz “soda” prihaja iz soda bikarbonata – bolj pogosto znana kot pecilni soda – ki je sredstvo za vzhajanje in ena glavnih sestavin, ki daje kruhu poseben okus. Preden so bile pečice v vsaki kuhinji, je bil kruh pečen na odprtem ognju v okroglem lončku ali pečenkah ali pečen na železni plošči nad preostalimi žerjavami. Tako je razlog, zakaj je kruh okrogel in razrezan na kosi kosov. V Združenem kraljestvu pogosto najdemo irski sode kruh z ribezi (kot so kozice), medtem ko na Irskem to ni tradicionalni recept. Plodovi se dodajajo samo za posebne priložnosti, v tem primeru kruh je drugače označen kot čajni kruh, saj je nekaj, kar spremlja vaš popoldanski čaj.

Guinness
Medtem ko je bilo to vrhunsko pivo prvič proizvedeno na Irskem, je njegovo navdihnilo iz Velike Britanije. Tangy, kremasto, temno-kot-noč pivo je bilo storjeno v slogu angleške porter pivo iz poznega 18. stoletja. Arthur Guinness je začel izdelovati svoje pivo na St James’s Gate v Dublinu leta 1759, vendar se je njegovih alesov šel leta 1769 na javnost. In ko so začeli prvenec, so ti šest in pol sodili v Anglijo. Za Ales bi bilo potrebno še 71 let, da bi prišli v New York.

Več od slepila: prinesite pub hrane! Recepti za britanske in irske klasike

Colcannon
Colcannon – kuhan krompir, polnjen z zeljejo ali kale in nato zmešan s čebulo in maslom (ali smetano) – se lahko zagotovo izsledi nazaj na Irsko. Po navedbah Oxford Companion to Food, beseda “colcannon” prihaja iz gaelskega “cal ceannann”, kar pomeni beloglavo zelje. “Topov” del imena je lahko derivat stare irske “cainnenn”, prevedeno različno kot česen, čebula ali por, “pravi publikacija. Recept se je prvič pojavil v tisku leta 1775 v dnevniku Williama Bulkelyja, v ZDA pa se je v publikaciji iz leta 1847 pojavila recept, z naslovom “Zelje in krompir” Gospe Crowen’s American Lady’s Cookery Book.

Kaj boste kuhali ta dan sv. Patrika??