piščanec

Martin de Witte / Flickr

Kot posledica neskladnosti “roza škroba”, Američani začenjajo več pozornosti nameniti kemikalijam, ki se usmerijo v oskrbo s hrano. Kot so ugotovili strokovnjaki, ljudem ne bo všeč, kar najdejo.

Po navedbah New York Times, enosmerne kemikalije se dodajajo hrani skozi hrano, ki jo živali porabijo. Dejstvo je, nedavne študije kažejo, da perutnina, gojena na tovarniških farmah, redno napaja kofein, prepovedane antibiotike in celo arzen. Očitno arzen zmanjšuje tveganje za okužbe pri živalih in naredi piščančje meso bolj apetizirajočo roza barvo. Iz teh razlogov se je rutinsko hranila pri perutnini. Medtem ko ni dokazov, da so nizke ravni arzena škodljive za ljudi, ki končno uživajo piščančje meso, je moteče vedeti, da so sledi arzena sploh ugotovili.

Več od slepiča: Dozen zdrave večerje za 3 USD v službi

Torej, kako so znanstveniki ugotovili, da perutnina zaužije kemikalije? Ker kmetijska podjetja ne razkrivajo nezakonitih kemikalij, na katere hranijo svoje ptice, so znanstveniki na državni univerzi v Arizoni in Univerzi Johns Hopkins morali ustvarjati. Za odkrivanje kemikalij so znanstveniki, ki so izvajali študije, pregledali ptičje perje. Podobno kot človeški nohti perje ptic pridobijo tudi kemikalije, ko živali uživajo ali so jim izpostavljene.

Konec koncev, dve ločeni študiji o tej temi, ena objavljena v Okolje Znanost in tehnologija in drugo objavljeno v Znanost celotnega okolja, ugotovljene kemikalije in antibiotiki so bile krmljene s piščanci. Poleg arzena, ki ga najdemo v vsakem testiranem pernatalnem vzorcu, je bil odkrit prepovedani razred antiobioike, ki je nezakonit zaradi svojega potenciala za ustvarjanje človeških škodljivih “superbugov”. Ugotovili so tudi sledove benadrila, tilenola in kofeina – uporabljajo se za pomirjanje piščancev in vzdrževanje budnih, da bodo več jedli.

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi pomanjkanja znanja o tem, kateri piščanci se hranijo. Nekateri rejci perutnine se sploh ne zavedajo, kaj piščanci resnično jedo, ker velika podjetja s hrano vse svoje perutninarje pošiljajo enako potrebno mešanico živil, da se krmijo z živalmi. Medtem ko študije o porabi kemikalij za piščance ne morejo dokončno ugotoviti, koliko kemikalij se izteka na naših večernih mizah, so znanstveniki, ki so bili zadolženi za študij, z ugotovitvami dovolj moteni, da bi začeli odkupiti ekološko.

Arzen v piščancih je le začetek. Po navedbah Reuters, Po roza škropljenju sluzi ljudje začenjajo podrobneje pogledati vlogo amonijaka v proizvodnji hrane. Izkazalo se je, da “rožnato sluz” ni edino mesto, v katerem se amoniak pojavlja v oskrbi s hrano v Ameriki. Na žalost je izredno težko slediti uporabi amonijevega hidroksida v živilih, saj je leta 1974 ameriška uprava za hrano in zdravila odobrila status amonijevega hidroksida “splošno priznano kot varno”. Uporaba amonijevega hidroksida se prav tako šteje za “dobro proizvodno prakso” pri pripravi živil, kot so brezalkoholne pijače in konzervirane zelenjave. Ker se amonijev hidroksid uporablja kot “pripomoček za predelavo”, ga ni treba vključiti na nalepko sestavin.

Več od sijaja: zdrave obroke od dneva do noči

Eno mesto, v katerem se nahaja amonijev hidroksid, je v nekaterih sirih. Angela Wiggins, podpredsednica za Kraft Foods, je pojasnila, da nekateri blagovni znamki med procesom pretvorbe mleka v sir uporabljajo amonijev hidroksid. Kemikalija se doda “za zmanjšanje kislosti kulture in spodbujanje kulture sira”. Kraft izdelki, kot sta Chips Ahoy in Sir Velveeta, uporabljajo majhne količine amonijevih spojin.

Uporaba drugih spojin na osnovi amonija je lažja. Na primer, amoniakove spojine pogosto najdemo v čokoladnih izdelkih, amonijev fosfat pa kot pekočo sredstvo za peko. Če pa se pri pečenju uporablja amonijev fosfat, toplota iz peči povzroči, da plin izhlapi, tako da v proizvodu končno ne ostane amonijak.

Reuters poroča, da je preprost izlet v trgovino pokazal več izdelkov, ki so bili proizvedeni z amonijevimi spojinami. Na primer, amonijev klorid je bil prisoten v Wonder Breadu in Chef Boyardee Mini Ravioli, ki sta ga proizvedla ConAgra Foods. Amonijev fosfat je navedena sestavina na piškotih Ahoy Ahoy.

Mnoga velika podjetja, kot sta Sara Lee Corporation in ConAgra, opozarjajo, da amonijevega hidroksida ne uporabljajo v svojih živilskih proizvodih.

Kaj menite o naraščajočem poznavanju kemikalij v oskrbi s hrano v Ameriki? Ali menite, da bodo nove informacije v prihodnosti preprečile uporabo kemikalij??